Podreczniki dla CoolHogwartu

CoolHogwart Podreczniki

  • Nie jesteś zalogowany.

#1 2010-07-02 22:05:05

Dan Kuso

Administrator

Zarejestrowany: 2010-06-04
Posty: 79
Punktów :   

4.Magiczne, a jednak mugolskie

Magiczne, a jednak mugolskie



http://slodkogorzka.blox.pl/resource/stokrotkabis.JPG
      Stokrotka Stokrotka jest bardzo pospolita w miejscach trawiastych - łąkach, przydrożach, miedzach i z powodu jej pospolitości warto o niej pamiętać podczas przyrządzania posiłków w terenie.
      W ostatnich dziesięcioleciach obserwuje się duży wzrost liczebności i zajmowanie nowych stanowisk. Kwitnie od lutego do listopada.

       

       

       


http://www.slowo.com.pl/zdjecia/16954/kapusta_.jpg
      Kapusta W starożytnym Rzymie uważano ją za roślinę dietetyczną i leczniczą. Uprawiane odmiany kapusty głowiastej białej, czerwonej i włoskiej to efekt wieloletniej hodowli i selekcji.
      Obecnie kapusta jest najbardziej rozpowszechnionym warzywem w klimacie umiarkowanym.Kapusta jest rośliną dwuletnią. Rośnie bardzo szybko, wytwarzając korzenie sięgające do głębokości 1,5 m. Liście sercowate, prawie okrągłe, pokryte sinawym nalotem woskowym.
      Gdy rozrosną się liście, następuje zahamowanie wzrostu wierzchołka pędu a narastające ciągle nowe liście zwijają się tworząc główkę.


http://eduseek.interklasa.pl/pictures/artykuly/a_1042/bazylia.jpg
      Bazylia" Bazylia jest uprawiana na całym świecie jako roślina jednoroczna. Istnieje wiele gatunków bazyli z różnymi walorami smakowymi.
      Uprawa bazyli zależy od wielu czynników środowiska, takich jak temperatura, położenie geograficzne, gleba czy ilość opadów atmosferycznych.
      Jej gruby, rozgałęziony korzeń produkuje krzaczaste łodygi rosnące do wysokości 30-60cm. Liście bazyli różnią się kolorami. Mogą być od białego do czerwonego koloru z purpurowym odcieniem.
      Bazylia działa głównie na układ trawienny oraz nerwowy. Czarodzieje uważali ją za afrodyzjak.


http://3.bp.blogspot.com/_SYA86neiR8Q/S … 00/por.jpg
      Por Pory były spożywane w starożytności w Egipcie, Grecji i Rzymie. Zachowały się liczące 4500 lat zapiski egipskie na ten temat. Grecy i Rzymianie wierzyli że jedzenie porów poprawia czystość głosu.
      Hipokrates zalecał stosowanie porów na niektóre schorzenia. Obecnie pory uprawiane są głównie w Europie i Ameryce Północnej. Dzięki odmianom zimowym można je jeść świeże przez cały rok. Pory delikatniejsze w smaku od cebuli, są lekko strawne nawet dla osób o wrażliwym układzie pokarmowym.
      Zalecane są jako odtrutka po zatruciach oraz w profilaktyce obstrukcji. Spożywać je można na surowo lub po ugotowaniu (np. zupa z porów).


http://www.kocham.kwiaty.pl/img/zdjecia/koper.jpg
      Koper Jednoroczna roślina z rodziny baldaszkowatych pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Obecnie uprawiana w wielu krajach jako roślina przyprawowa.
      Koper ma liście sinozielone, potrójnie lub poczwórnie pierzastosieczne, dolne na ogonkach, górne na łodydze, siedzące, nitkowate. Łodyga wysokości około 1 metra, drobno żebrowana, rozgałęziona. Na zakończeniach łodyg wyrastają żółte kwiaty zebrane w dużych podwójnych baldachach.
      Chroni przed czarami. Dodatkowo jeśli ktoś miał sprawę w sądzie i włożył ziarna tej rośliny do buta - wygrał sprawę. Jeśli wisi nad drzwiami żadna czarownica nie wejdzie do domu.


http://www.ziola-leki.pl/ziola/bylica.gif
      Bylica Pochodzi z Europy Środkowej i Północnej. Obecnie występuje na całym świecie a w Polsce jest chwastem rosnącym na nieużytkach, miedzach, obok dróg i zabudowań.
      Roślina osiąga wysokość do 1,5 metra, posiada łodygi rozgałęzione, kanciaste, górą owłosione, czerwono nabiegłe, gęsto pokryte liśćmi.
      Liście duże, z wierzchu ciemnozielone, po spodem białe lub owłosione, pierzastodzielne, o odcinkach lancetowatych, całobrzegich lub ząbkowanych. Kwiaty żółte lub czerwonobrązowe, w jajowatych koszyczkach kwiatowych skupionych na szczytach pędów, w duże rozgałęzione wiechy. stosuje się je przy leczeniu zaburzeń trawienia.
      Wierzono, że jeśli podróżujący owinie ją sobie wokół szyi w czasie podróży nie zostanie zaatakowany i nie będzie zmęczony. Wierzono też, że ochroni książki przed szkodnikami.


http://www.kuradomowa.com/kuchnia/ziola/galka_muszkatalowa.jpg
      Gałka muszkatałowa Gałka muszkatołowa jest owocem muszkatołowca, wiecznie zielonego drzewa rosnącego pierwotnie na wyspach Molucca, czyli wyspach przypraw.
      Drzewo zaczyna owocować po 7 latach, jednakże może rodzić owoce aż do 90. roku życia. Gałka jest uprawiana w Indonezji i na Grenadzie.
      Ma intensywny korzenny zapach i słodkawy, lekko gorzki smak.Owoc gałki przypomina małą brzoskwinię lub morelę. Jednakże zamiast soczystej skórki, gałka posiada łuskę. Kiedy owoc dojrzeje, łuska pęka i odpada, a pozostała zawartość środka ma kolor karmazynowy.
      Jest ona suszona, zmieniając barwę na pomarańczową lub ciemną żółtą.Wierzono, że jeśli wsadzi się ją do kieszeni podczas Sylwestra to ochroni przed upadkiem z dużej wysokości


http://www.mob-zabrze.pl/flora/foto02/helleborus1.jpg
      Ciemiernik Ciemiernik (Helleborus), bylina z rodziny jaskrowatych, występująca w Europie.
      Ze względu na efektowne kwiaty oraz wczesne kwitnienie (niekiedy jeszcze w zimie), niektóre gatunki ciemiernika są cennymi roślinami ozdobnymi, uprawianymi m.in. na kwiaty cięte. Ciemierniki są też roślinami trującymi i leczniczymi, zawierają różne alkaloidy oraz glikozydy nasercowe.
      Syropu z niego zapomniał dodać Harry podczas robienia Wywaru Spokoju.
       

       

       

http://www.iceland.pl/obrazy/arcydziegiel_d.jpg
Arcydzięgiel żółtawy Arcydzięgiel, gatunek z rodziny baldaszkowatych, roślina dwuletnia, występująca głównie w górach północno-wschodniej i środkowej Europy. W Polsce rzadka, rośnie w Tatrach i Sudetach oraz nad Bałtykiem.
      Arcydzięgiel ma długą tradycję w medycynie ludowej, wchodził w skład różnych mikstur i balsamów stosowanych przy wielu schorzeniach.spółczesne ziołolecznictwo używa tej rośliny jako środka przyspieszającego trawienie i przemianę materii, olejek działa bakteriobójczo i grzybobójczo, bakteriostatycznie i uspokajająco.
      Czarodzieje używają ususzonych liści zioła do sporządzenia Eliksiru Zapomnienia.

       

       

http://www.kuradomowa.com/kuchnia/ziola/rozmaryn.jpg
      Rozmaryn Aromatyczna roślina znad Morza Śródziemnomorskiego, dekoracyjna, z bladoniebieskimi kwiatami, które błyszczą w półmroku.
      W czasach antycznych poświęcona bogini Wenus, wierzono, że zapewnia szczęście i radość, nie powinno więc rozmarynu zabraknąć w żadnym domu. Rośnie dziko w Europie i Ameryce, u nas uprawia się go najczęściej w doniczce. Ma sztywne, ostre, żywiczne, podobne do igiełek liście, które zawierają olejek kamforowy, mają gorzkawy, korzenny smak.
      Napar z suszonych liści rozmarynu pobudza czynności wydzielnicze żołądka, poprawia trawienie.
      Jeśli się go powąchało to odzyskiwało się młodość. Elfy nie mogły porwać niemowląt, jeśli te miały przy sobie tą roślinę.

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
echinodorus gdzie expic ravia.eu film grawitacja www.arka77.pun.pl www.uks27katowice.pun.pl